Cunoaste-te pe tine insuti - si vei cunoaste Universul si Zeii
Inscriptie din templul de la Delfi
Psihologul Howard Gardner a spus "multi dintre cei care au IQ de 160 lucreaza pentru cei cu un IQ de 100, in cazul in care cei dintai au o slaba inteligenta interpersonala, iar a celor din urma este ridicata. In lumea reala, nu exista o inteligenta mai importanta decat cea interpersonala. Daca nu o ai, nu vei sti cu cine sa te casatoresti, ce slujba sa-ti iei s.a.m.d. Trebuie sa ne formam copiii la nivelul inteligentelor personale inca din scoli".
Inteligenta interpersonala este capacitatea de a-i intelege pe ceilalti: ce anume ii motiveaza, cum lucreaza, cum se poate coopera cu ei. Agentii de vanzari, politicienii, profesorii, medicii de clinica si liderii religiosi cu o influenta clara, cel mai adesea sunt indivizi cu un grad ridicat de inteligenta interpersonala. Inteligenta intrapersonala... este o capacitate corelata, orientata spre interior. Este acea capacitate de a forma un model plin de acuratete si de veridicitate a sinelui si de a fi in stare sa folosesti acest model pentru a actiona eficient in viata.
O veche poveste japoneza vorbeste despre un razboinic samurai care l-a provocat pe un maiestru Zen sa-i explice ce inseamna rai si iad. Calugarul insa i-a raspuns cu dispret: "Esti un mocofan - nu are rost sa-mi pierd vremea cu unul ca tine!"
Simtindu-se ofensat, samuraiul s-a infuriat cumplit, a scos sabia din teaca si a zbierat: "Te-as putea omori pentru obraznicia asta".
"Acesta este iadul", a raspuns calm calugarul. Uluit sa constate realitatea in spusele maestrului care-si indreptase atentia asupra maniei ce-l cuprinsese, samuraiul s-a linistit, si-a bagat sabia in teaca, a facut o plecaciune si i-a multumit calugarului ca l-a luminat.
"Iar acesta este raiul" a raspuns calugarul.
Constientizarea brusca de catre samurai a starii agitate in care se afla ilustreaza diferenta covarsitoare intre a fi cuprins de un sentiment si a deveni constient ca poti fi inghitit de el.
Viata emotionala este mai bogata pentru cei care observa mai multe. Sporirea sensibilitatii emotionale are drept consecinta faptul ca la cea mai mica provocare se dezlantuie adevarate furtuni emotionale, o admosfera de rai sau de iad, in vreme ce la ceilalti de la extrema opusa, abia de simt ceva chiar si in cele mai cumplite imprejurari. De exemplu s-a aflat despre un student care intr-o seara constata ca in camin a izbucnit un incediu. El merge la un extinctor si stinge focul. Nimic neobisnuit - in afara de faptul ca in drum spre extinctor si inapoi el merge normal si nu alearga. Motivul? Nu a simtit ca ar fi vreo urgenta.
Prin contrast se da exemplul unei persoane care pierzandu-si pixul preferat, a fost distrusa zile intregi.
Inteligenta emotionala este capacitatea persoanei de a fi in stare sa se motiveze si sa persevereze in fata frustrarilor; de a-si stapani impulsurile si de a amana satisfactiile; de a-si regla starile de spirit si de a impiedica necazurile sa-i intunece gandirea; de a fi staruitor si de a spera.
Studii asupra fostilor studenti la universitati de prestigiu si ajunsi la varsta matura au constatat ca aceia care avusesera cele mai bune rezultate la testele de la facultate nu au reusit cel mai bine si in viata, comparativ cu colegii lor cu rezultate mai slabe, mai ales cand a fost vorba de salariu, de productivitate sau de statutul lor in domeniul respectiv. Nu au avut nici cele mai mari satisfactii in viata si nici cele mai fericite relatii cu familia, cu prietenii sau in dragoste.
foarte frumos. Multa bafta cu blogul sper sa fie unul reusit.
RăspundețiȘtergere