miercuri, 4 noiembrie 2015

Gânduri şi emoţii


Activitatea: Gânduri şi emoţii

 

Obiectiv:

Recunoaşterea faptului că problemele emoţionale sunt cauzate de către gânduri

Procedură:

  1. După ce explic obiectivul acestei activităţi, distribui foile de lucru şi cer elevilor să-şi imagineze că situaţiile prezentate chiar au avut loc şi ei au făcut parte din ele, astfel că trebuie să identifice ce anume ar simţi în fiecare caz în parte

Utilizăm fişa de lucru gânduri şi sentimente

  1. Ascult răspunsurile tuturor la prima situaţie şi explic faptul că emoţiile nu apar pentru simplul fapt că a avut loc un eveniment, ci pentru că noi îi oferim o interpretare particulară atunci când ne raportăm la acea situaţie.
  2. Ajut elevul să identifice ce anume ar fi putut gândi referitor la prima situaţie. De exemplu, dacă au fost supăraţi sau furioşi, se poate să fi fost de părere că directorul nu a avut nici un drept să facă ceea ce a făcut, că situaţia este groaznică şi că viaţa lor s-a sfârşit deoarece nu pot face banketul de absolvire. Pe de altă parte, dacă s-ar gândi că de fapt nu contează atât de mult, că poate nici nu se vor distra şi că şi costă o grămadă de bani, n-ar mai fi atât de supăraţi. Arăt, deci, că interpretarea pe care o dăm situaţiei este cea care determină emoţiile şi nu evenimentul în sine.
  3. Împărtăşesc răspunsurile (atât emoţiile cât şi convingerile care l-au determinat) la celelalte situaţii. După aceia, cer elevilor să identifice şi să discute o serie de cazuri particulare.

Întrebări:

  1. Ce se întâmplă cu emoţiile dacă schimbăm convingerile şi gândurile care stau la baza lor?
  2. Consideri că-ţi poţi schimba gândurile cu privire la toate situaţiile?
  3. Ţi-ai schimbat vreodată emoţiile cu privire la o situaţie anume modificându-ţi gândurile? Cât de mult te-a ajutat acest lucru?
  4. Cum poţi aplica ân viaţa cotidiană informaţiile prezentate în această activitate?

Închei activitatea prin sublinierea faptului că înţelegerea relaţiei dintre gânduri şi emoţii duce la creşterea controlului empţional asupra evenimentelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Doar o vorba sa-ti mai spun