miercuri, 18 noiembrie 2015

AUTOAPRECIEREA


Activitatea  – AUTOAPRECIEREA

Obiectiv:

Identificarea caracteristicilor unei aprecieri de sine scăzute.

Materiale:

Lista „Autoaprecierea”; creioane

Procedură:

1)   Discutăm înţelesul conceptului de stimă de sine (valoarea ataşată propriei identităţi). Arăt ca aprecierea de sine nu provine din evaluările celorlalţi, din hainele pe care le purtăm, maşinile pe care le conducem sau persoanele cu care umblăm. Şi că, atunci când avem o părere bună despre noi înşine, ne comportăm într-o modalitate care întăreşte stima de sine.

2)   Îi rog să completeze listele pentru o persoană pe care o cunosc şi despre care ştiu că are o apreciere de sine scăzută. Care dintr caracteristicile înşirate se potriveşte descrierii acelei persoane?

3)   Le cer să bifeze cu un X acei itemi care se potrivesc pentru propria lor persoană, asigurându-i, totodată, că aceste informaţii nu vor fi împărtăşite altora decât dacă doresc ei.

Discuţie:

Întrebări de conţinut

1)   Ce ai învăţat referitor la aprecierea de sine?

2)   Existe pe această listă unele caracteristici cu care nu eşti de acord­­? Există altele care consideri că ar fi trebuit adăugate­­?

Întrebări de personalizare

1)   Ai axperimentat vreodată unele din aceste caracteristici? Cum îţi afectează acestea viaţa? (Aceste informaţii vor fi oferite doar în mod voluntar, la libera alegere a elevilor).

Pentru coordonator:

Cu toate că elevi s-ar putea să nu se simtă prea confortabil când împărtăşesc caracteristici personale cu referire la aprecierea de sine, chiar şi simpla expunere la aceste informaţii le poate fi de folos.

Foaie de lucru

„AUTOAPRECIEREA”

Instrucţiuni:

Bifaţi în dreptul fiecărei caracteristici pe care o observaţi la cineva cunoscut şi câte un X în dreptul celor care vă reprezintă pe voi.

______1. A te simţi ca şi cum nu te poţi integra.

______2. A te simţi vinovat; a te gândi că ar trebui să faci mai multe lucruri sau să le realizezi mai bine; a simţi ca n-ai nici o valoare datorită lucrurilor pe care le-ai făcut.

______3. A-ţi fi ruşine; a te simţi urmărit de evenimente din trecut; a te simţi stingherit datorită lucrurilor pe care le-ai făcut în trecut.

______4. A regreta; a nu reuşi să treci peste evenimentele din trecut; a simţi că e prea târziu să fii fericit şi de valoare.

______5. A te gândi la suicid; a te gândi că nu ai nici o valoare, aşa că ce sens mai are viaţa?

______6. A avea tulburări de alimentaţie (supraponderabilitate, bulimie sau anorexie?); A crede că nu meriţi nimic, aşa că ce sens are să-ţi tratezi bine corpul?

______7. A fuma, a bea, a aconsuma droguri; a simţi că nu ai nici o valoare, deci ce sens are să te tratezi bine?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Doar o vorba sa-ti mai spun