vineri, 13 februarie 2009

Sa ne amintim unicitatea fiintei noastre


"Sa devenim noi schimbarea pe care o cautam in lume." Mahatma Gandhi
In piesa o mie de clovni de Herb Gardner, protagonistul refuza sa-l lase pe nepotul lui de 12 ani in grija autoritatilor pentru protectia copilului, declarand: "Vreau sa ajunga sa stie exact cat de special este, altfel nu o sa remarce cand o sa piarda asta. Vreau sa ramana treaz si ... sa vada ... toate sansele extraordinare. Vreau sa stie ca merita tot efortul sa inghiontesti putin lumea cand ai ocazia si vreau sa cunoasca motivul tainic, greu de patruns, insa important, pentru care s-a nascut fiinta umana si nu scaun."
Sunt serios ingrijorat de faptul ca multi dintre noi nu mai sunt constienti de "acel lucru unic" pe care il reprezinta fiinta noastra; am uitat "motivul tainic greu de patruns, dar important" pe care unchiul dorea cu ardoare ca nepotul sa-l cunoasca. Cand o imagine de sine critica ne impiedica sa vedem frumusetea din noi pierdem legatura cu energia divina care e sursa noastra. Fiind conditionati sa ne consideram obiecte - obiecte pline de defecte - mai e de mirare ca multi dintre noi ajungem sa ne raportam violent la propria persoana?
O zona importanta in care aceasta violenta poate fi inlocuita cu compasiune o constituie evaluarile de fiecare moment pe care le facem asupra noastra. Din moment ce ne dorim ca tot ce facem sa conduca la imbogatirea vietii, e crucial sa stim cum sa evaluam evenimentele si situatiile intr-un mod care sa ne ajute sa invatam si sa facem in continuare alegeri care ne servesc. Din pacate, modul in care am fost instruiti sa ne evaluam intretine mai degraba ura de sine, decat invatarea.

Marshall Rosenberg

Un comentariu:

  1. Deseori omul se compara cu o masina, si asta pentru ca suntem influentati de evenimentele exterioare totul "se intampla" la om, ar trebui pentru a avea un viitor sa se produca o fuziune a calitatilor interioare a omului, o anumita autonomie fata de tot ce se intampla in exterior.

    RăspundețiȘtergere

Doar o vorba sa-ti mai spun