sâmbătă, 28 februarie 2009

Intrebari

Una din multele intrebari care ne framanta pe toti este: de ce oamenii se dusmanesc intre ei?, de ce se sicaneaza?, de ce-si fac rau unul altuia?, care ar fi cauza?, originea raului?, de unde se naste, din ce se naste? De ce sunt oameni care ucid in numele religiei?. Au ei oare un alt Dumnezeu rau, asupritor?, ce forta necunoscuta noua provoaca toate nenorocirile din lume?
Sa fie oare omul?, oare atat de inconstient e?, atat de adormit incat sa-si faca rau siesi?, l-a sedat cineva?.
Dar cine?, diavolul?, daca e el atunci Dumnezeu unde e?, unde sta?, Unde sunt acei emisari ai binelui? stau ascunsi?, ascunsi de frica cui?, de ce nu-si strang randurile si pleaca la lupta impotriva tuturor relelor, nenorocirilor de pe pamant?. Au puterea sa o faca. Totul sta in puterea omului.

3 comentarii:

  1. Prietene, subiectul este foarte bine ales...eu am citit destul in cei 22 de ani ai existentei mele. Pot spune ca am intalnit ipoteze foarte diferite. Uite, hedonistii considerau placerea ca fiind absenta durerii ( in principiu e logic ), dar acest fapt nu isi gaseste aplicabilitate in dualitate rau-bine pentru ca eu privesc aceste doua entitati drept elemente de "umbra"...mai precis, binele nu exista fara rau si invers. daca la un moment dat ai parte de bine - sau faci bine - in umbra exista acea parte de rau care se poate intoarce la cea mai mica marja de eroare. Mai tarziu, naturalistii, fizicalistii gen Rousseau, gaseau rautatea ca fiind rezultatul disputei naturale intre oameni privind spatiul vital ( lebensraum-ul nazistilor ), activarii instinctelor de autoconservare si a tuturor celor care tin de piramida lui Maslow ( de la nevoia de hrana, adapost sau securitate, pana la nevoia de afiliere si aprobare sociala ). Ar fi foarte multe de zis. Colocvial vorbind, mai pe intelesul tuturor, raul este provocat doar de noi, prin dorinta noastra de a elimina un potential pretendent la un obiect/lucru/persoana la care ravnim sau pe caare o detinem.
    Oricum felicitari

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru felicitari, as fi putut sa ma straduiesc sa fac o postare mai buna, am ramas putin surprins, din cate scrii inteleg ca ai 22 de ani, spre rusinea mea eu am numai 31 si vad ca mi-ai lut-o inainte.
    Nu spun ca binele fara rau ar fi solutia ideala, cred ca nici nu s-ar putea, insa s-a cam escaladat fenomenul rautatii in lume s-a cam dezechilibrat..

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ai de ce sa-mi multumesti. eu doar am facut o constatare. e clar ca violenta ia amploare in lume acum. sa fie de la criza mondiala sau de la restrictivitatea legilor, a rigorilor sociale sau a diferitelor norme?!
    la cat mai multe posturi similare :)

    RăspundețiȘtergere

Doar o vorba sa-ti mai spun